Testimoniale

Am ajuns la cursul de limba portughezǎ dintr-o pasiune pentru Portugalia şi civilizaţia portughezǎ, îmbinatǎ cu interese ştiinţifice, ca şi dintr-o pasiune pentru Brazilia… Cursul a fost o surprizǎ foarte plǎcutǎ, fiind atractiv, util şi foarte tonic J ceea ce a fost extrem de benefic mai ales într-o perioadǎ foarte aglomeratǎ. Doamna profesoarǎ Manole a reuşit sǎ îmbine o didacticǎ interactivǎ cu evenimente culturale şi de civilizaţie de sorginte portughezǎ într-o manierǎ atractivǎ şi care sǎ implice activ toţi cursanţii interesaţi. Intenţionez deci sǎ continui cursul şi anul acesta. Imaginea electronicǎ a Centrului de Limbǎ Portughezǎ / Camões I. P. Cluj – site-ul, contul facebook au jucat un rol important în promovarea evenimentelor şi activitǎţilor organizate. Recomand cu cǎldurǎ cursul tuturor celor interesaţi!

Conf . Dr. Alina Andreica, Facultatea de Studii Europene, Universitatea Babeş-Bolyai


“Am început să învăţ limba portugheză în urmă cu patru ani în cadrul cursului de limba D – limbă opţională – din cadrul Facultăţii de Litere. Deşi debutul a fost mai greu deoarece mi se părea bizar şi inadecvat să încep să studiez o limbă străină complet nouă la intrarea în anii de facultate, după câteva săptămâni mi-am dat seama că ajunsesem să percep orele de portugheză mai mult ca pe un hobby decât ca pe un curs propriu-zis. Iar acestă perspectivă nu s-a schimbat de-a lungul anilor: înainte de fiecare curs mă gândesc cu bucurie că urmează să descopăr ceva nou, autentic, şi – extrem de important din punctul meu de vedere – actual despre cultura şi civilizaţia portugheze şi lusofone.”

Teodora Băcăran (masterandă la Facultatea de Litere, UBB)


“Ayant assistée au cours de portugais de madame Veronica Manole tout au long de l’année universitaire 2012-2013, je souhaiterai souligner l’excellent déroulement des cours de portugais sur le plan pédagogique mais également sur le plan qualitatif. Nous avons pu effectuer un programme complet et intéressent qui nous a permis de passer l’examen avec succès. Durant cette année nous avons travaillé en équipe lors de création de dialogues mais aussi nous avons dû fournir des travaux personnels ce qui nous a valu un équilibre propice à une ambiance remarquable. Ravie de cette année passée en petit groupe au sein d’une classe active et avec une prof dévouée, je voulais simplement faire partager mon expérience à tous. En plus des cours vivants proposés, nous avons assistés à des conférences en portugais et apprécier différents films dans le but de renforcer l’enseignement déjà très satisfaisant. Bilan plus que positif, je vous encourage vivement à intégrer les cours de portugais si intéressé. Enfin je tenais à remercier  mes collègues et madame Manole pour leur écoute ainsi que  pour leur esprit d’entraide.”

Jennifer Bouquet (Franța, studentă Eramus la Facultatea de Litere 2012/2013)


“Am studiat portugheza în cadrul modului limba D de la LMA, Facultatea de Litere, din pasiune, deși nu mai eram studentă, nu studiasem la aceasta facultate și nu cunoșteam limba. La finalul cursului, am decis să-mi continui studiile în domeniul meu, informatica,  și am ales să fac un curs post graduate la Universitate Tehnică din Lisabona.  Dupa 3 ani de studiu al limbii în Cluj, am dobandit cunoștințe suficiente pentru a putea studia în Portugalia (cursurile sunt în limba portugheză), lucra (la o firmă de programare din Lisabona) și a interacționa cu nativi de limba portugheză. Acest lucru a fost posibil datorită pasiunii doamnei profesoare, a cursurilor extrem de interesante, care au cuprins părți de limbă, cultură și civilizație, teme actuale, evenimente și diverse activități. Învățarea limbii portugheze mi-a creat noi experiențe, noi oportunități, la care nici nu mă așteptam când am început cursul.”

Aniela Ilie (programator, Lisabona)


“Intrasem în contact cu limba portugheză de ceva vreme, prin intermediul renumitelor seriale braziliene și mă fascina muzicalitatea limbii și cultura. Când am ajuns la facultate, am căutat imediat cursuri de portugheză și am urmat în primul an un curs facultativ, destul de serios față de cursurile de limbă cu care eram obișnuită în liceu. Aveam teme, discuții despre cultură, ora se ținea în limba portugheză, ieșeam zâmbind de la fiecare curs și învățam cu placere fiecare cuvânt nou. Am urmat în anul 2 un curs intensiv (la Centrul de Industrii ale Limbii de la LMA) de 6 ore pe săptămână, iar în anul 3 am continuat un curs PIL (practică intensivă a limbii) -4 ore pe săptămână.  Am făcut și un curs online cu o profesoară din Lisabona, ajungând la un momendat sa fac mai mult de 10 ore de portugheză pe săptămână. Nu știam la momentul respectiv ce oportunitati avea să-mi aducă studierea acestei limbi. Am aplicat pentru o bursa Erasmus și am mers în insulele Azore pentru 4 luni, unde am studiat cot la cot cu portughezii, ceea ce mi-a permis să-mi îmbunătățesc vizibil nivelul de limbă. Înainte să plec cu Erasmus și după întoarcere am lucrat și lucrez cu limba portugheză la un Call-Center din oraș, cererea de vorbitori de aceasta limba fiind în continua creștere. Consider că este util să studiezi la nivel avansat o limbă asemănătoare cu româna, care se caută și pentru care încă nu sunt suficienți vorbitori în Cluj, ceea ce determină firmele românești să  aducă persoane din Portugalia. Eu mi-am găsit relativ ușor de lucru datorită competențelor de comunicare în limba portugheză pe care le am, după 3 ani de studiu pe perioada timpul licenței.

Iulia Manda (absolventă UBB, Erasmus Universitatea din Azore, 2012/2013, sem 2)


“Recomand cu caldură celor pasionati de limba portugheză și cultura lusofonă sau curioșilor care vor să le descopere, oricare din cursurile care se desfășoară la Facultatea de Litere a UBB Cluj Napoca,  sub tutela d-nei prof. Veronica Manole.  În cazul meu, totul a pornit din dorința de a studia o limbă străina mai puțin comună, dar totodată practică, și din placerea de a asculta pronunția cuvintelor în portugheză. În primul an, am studiat-o ca disciplină facultativă, câte două ore pe săptămână.  Așa cum am fost atenționată de d-na Manole inainte de înscriere, cursul a fost  „foarte pe bune” : s-a ținut cont de prezență, am avut de pregătit lucrări și am dat examen pentru a putea trece în foaia matricolă activitatea din cadrul cursului. Cu o severitate moderată, d-na profesor a impus un ritm de lucru care a triat o parte din cursanți, dar ne-a dat oportunitatea, celor care am rămas să avansăm progresiv de la nivelul A1 spre A2.  Din dorința de a aprofunda, în  următorii doi ani m-am înscris la cursuri intensive de 6 ore pe săpt- la CIL (primul an) și de 4 ore /săpt- PIL (în al doilea), de data aceasta contra cost, tot in cadrul aceleiași instituții.  Am fost puțini  în grupă, ceea ce a permis d-nei profesor să pună și mai mult accent pe calitatea cursurilor.  Așa încât am trecut în revistă cultura portugheză cu particularitățile ei, vizionând documentare despre țară și fostele colonii, penetrând în spațiul literar și încercând să descifrăm poemele lui Pessoa și a heteronimilor săi, amuzându-ne cu cronicile savuroase ale lui  Ricardo Araújo Perreira sau învățând strofele imnului.  Ca să nu mai vorbim despre gramatică și „minunatele” timpuri trecute și alte frământări pentru minte.  Oricum, de fiecare dată plecam cu zâmbetul pe buze de la curs așa încât, împreună cu o colegă încercam să prelungim orele de studiu pe drumul spre casă, conversând în portugheză, spre privirea mirată a celor care treceau pe lângă noi și nu înțelegeau ce-i limbajul ăsta cu multe ș-uri și cu vocale nazale.”

(Roxana Negoiță, absolventă UBB)


În momentul în care mi-am auzit prietenele de la facultate spunând că doresc să urmeze un curs gratuit de limba portugheză, am fost extrem de încântată. Am spus fără să ezit că doresc și eu să particip, deoarece aveam o mulțime de motive. În primul rând, pentru noi era o oportunitate să studiem ceva diferit de cursurile obișnuite de la Psihologie. Apoi, doream să îmi impresionez o prietenă din Brazilia, scriindu-i mesaje în portugheză. In plus, consider că fiecare limba străină pe care o cunoști te îmbogățește, te ajută să pătrunzi mai ușor în cultura unor popoare.

Cursul acesta mi-a satisfacut toate “pretențiile” menționate mai sus. Pe langa elementele de gramatica și vocabular, am aflat informații interesante despre tradiții și obiceiuri din Portugalia, bucataria portugheză, modul în care localnicii își petrec timpul liber etc., toate acestea cu ajutorul doamnei profesoare Veronica Manole, care încă de la început a comunicat cu noi în portugheză, ne-a oferit oportunitatea de a discuta cu invitați speciali din Brazilia și Portugalia, ne-a invitat la diferite evenimente (expoziții de fotografie, lansări de carte ale unor autori din Portugalia sau Brazilia) și ne-a pus la dispoziție diverse materiale care sa ne faciliteze învățarea (cărti, site-uri, reviste, materiale audio). Sunt foarte mulțumită de acest curs și doresc ca în 2013/2014 să urmez cursul facultativ pentru intermediari!

Viviana Pop (masterandă în Psihologia Sănătății, Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, UBB)


“M-am înscris la cursul facultativ de portugheză fără vreo intenție de aprofundare, ci doar pentru că eram atrasă de accentul limbii . Am profitat de oportunitatea oferită de Facultatea de Litere doar pentru a -mi satisface curiozitatea. Însă a avut un impact mai mare asupra mea și am decis să iau limba protugheză foarte în serios, încât am aplicat pentru bursă de studii în Portugalia. Este un curs tratatat serios de către doamna profesoară,dar in același timp și relaxant; cel puțin așa a fost pentru mine. Deși doamna profesoară se impune din prima oră și ne da teme pentru acasă la fiecare curs, este o persoană deschisă și înțelegătoare.”

Ana Pozderie (studentă la Facultatea de Litere, UBB, Erasmus la Facultatea de Litere, Universitatea din Lisabona 2013/2014)


Am urmat doi ani de zile cursul facultativ de limba portugheză la Facultatea de Litere. Am fost interesată să învaț limba cu mult timp înainte de a întâlni această ocazie. Am pornit cu foarte mult entuziasm, dar știind și faptul că cele mai multe încercări de a învăța o limbă complet nouă, sau orice domeniu complet străin, cu caracter facultativ, în paralel cu facultatea urmată, în propriul timp liber, în cazul meu se soldează cu un eșec. Sunt foarte mulțumită să pot afirma cu încredere că nu a fost cazul și de această dată. Doamna profesor Veronica Manole și-a tratat cursul cu maximă seriozitate și profesionalism, iar eu m-am regasit îndeplinindu-mi îndatoririle la curs cu acelasi elan de la prima pană la ultima oră. Momentan pot afirma că limba portugheză îmi este la fel de familiară ca limba secundară învățată în școala generală și liceu și că nu ocolesc nicio ocazie de a-mi spori cunoștințele în domeniu. Tot ce a necesitat au fost pasiunea pentru materia studiată, profesorul dedicat și studentul hotărât, adunați în aceeași sală, la aceeași oră, în fiecare săptămână, timp de patru semestre.

(Alexandra Sofonea, absolventă UBB)


Poze de Laura Chirilă © 2009 Centrul de Limbă Portugheză / Camões I. P. Str. Horea nr. 31, sala 40, parter, Cluj-Napoca, 400202